........................................................................................Daisypath Anniversary tickers.....................................................................................

Selasa, April 24

186 : cream puff

huu dh lama tak kongsi resepi kn.. hee resepi apakah kali ni?? cik ecah nk kongsikan resepi cream puff.. korg pernah makan tak?? huu tak pernah ker??
alaa cream puff.. cube google mesti jumpe sekali ngn resepi..
tp cik ecah pun dok cari yg paling senang la kn nk wat...
dan mesti korg jumpe gambar macam gmbr bawah ni...huu


ni pun first time cik ecah buat dan ianya menjadi! suka you!...
sni cik ecah kongsikan k.. hee
cik ecah amik kt my resepi.. sbb kt web lain semuanya versi BI yg tinggi2..
tak faham -.-

Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara-cara
  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
dan bahan2 untuk kastad krim plak...

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Cara-cara
  1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
  2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
  5. ** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
then korang masukkanlah kastad krim tu dalam krim puff tu... dan siap untuk DIMAKAN!! yummy!!
* selamat mencuba... (^.^)

huu dah2 la post untuk hr ni.. hari lain pulak cik ecah update k.. hee selamat semua...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan