........................................................................................Daisypath Anniversary tickers.....................................................................................

Selasa, Januari 10

117 : kek labu (^-^)

assalamualaikum....


seminggu buah labu ni ada kt umah...(maksu cik ecah bagi)... + cik ecah xtau nk buat apa...
pertama kali bonda suruh cik ecah masak buah tu...
kalau korg korg buat ape??
cik niena suruh wat kek... tp pernah ke dengar kek labu?? pelik jer kn??
bonda suruh buat pengat la, bubur la, cekodok la, bingka la... itu.. ini... bla bla bla... tp...
die sendri x bgtau cmne nk buat.. aduhh... dh la org yg disuruh tu mmg pernah buat semua tu...
ye pun bgtau la resepi.. boleh la buat kn?? hehe...
apapun projek kek labu yg berjalan.. sbb cik ecah xtau nak wat ape dgn labu tu walaupun mmg byk yg bleh wat... and as usual bantuan diterima dr cik niena... huhu...
pertama kali potong buah labu ni... keras upenyer... sbb kulit die tebal.. tp.. xdela tebal mana sebenarnyer...patutla kne kukus dulu...
sini cik ecah kongsi resepi kek labu ni yer...



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/4 camca teh garam
  • 450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
  • 2 1/2 cawan tepung gandum *
  • 1 camca teh soda bicarbinate*
  • 1/2 camca teh baking powder*
  • 1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)
CARA MEMBUATNYA :-)

  • Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
  • Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
  • Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  • Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan